Wednesday, October 11, 2006

EenzaamheidEenzaam heid

Heb je dat ook wel eens? Je hebt een leuke baan, leuke vrienden, leuke vrije tijdsbesteding, familie en toch de momenten van eenzaamheid.
Het is er even, maar op dat moment ziet het leven er droevig en treurig uit. Hoe voelt 't, wat is t, wat willen we op dat moment? De pijn van de eenzaamheid voelen, het wegdrinken, doen alsof er niets aan de hand is. Is er wel wel iets aan de hand?(ontkenning). Niet willen toegeven of bespreekbaar maken dat je eenzaam bent. Wie is er nog meer eenzaam? Ik weet dat er veel vrijgezellen zijn, maar ze zeggen nooit ik voel me eenzaam. En als iemand ooit een keer zegt, ik voel of ben zo eenzaam, dan is de reactie, doe toch niet zo raar.
Waarom zijn mensen bang om er vooruit te komen dat eenzaamheid ieder van ons betreft?
Dit vind ik ook zo raar, google ik eenzaamheid en krijg relatie, partner op het scherm. Mijn eenzaamheid heeft dus te maken met het niet hebben van een relatie? wat bekrompen toch weer.
Het zou wat zijn, ik heb een leuke relatie met iemamand en voel mij gelijk niet meer eenzaam. Wat een onzin. Jammer genoeg denken veel mensen die eenzaam zijn, dat de eenzaamheid inderdaad te maken heeft met het niet hebben van een partner. Ik heb ook geen partner, maar dat verklaart niet mijn eenzaamheid.
Wat verklaart wel mijn eenzaamheid?


10 oktober: Zuid-Hollander vaak eenzaam
door Claudie Bolster

SPIJKENISSE - Bijna de helft van de volwassenen op de Zuid-Hollandse eilanden voelt zich eenzaam. Ruim een derde (37 procent) zegt depressief te zijn.
Dat blijkt uit cijfers die de GGD gisteren publiceerde. De GGD Zuidhollandse Eilanden voert eens in de vijf jaar een groot onderzoek uit om een beeld te krijgen van de gezondheidssituatie in de regio. Dit keer namen ruim 4000 mensen van Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee deel. Een op de vijf zegt geen leuke contacten te hebben met buren. Toch beoordelen de inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden hun woonomgeving met een dikke voldoende. Gemiddeld gaven ze een 7,7. Opvallend is dat bijna 90 procent de onderzoekers vertelde de eigen lichamelijke gezondheid als goed tot uitstekend te ervaren. Ruim driekwart van de bevolking zit ook geestelijk goed in zijn vel. Toch voelen de eilandbewoners zich vaak eenzaam. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft last van overgewicht. Een op de vijf bewoners drinkt te veel alcohol. Positief is dat ten opzichte van vijf jaar eerder het percentage rokers flink is afgenomen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2002 blijkt dat eenzaamheid in sterk verstedelijkte gemeenten het meest voor komt. In niet-stedelijke gemeenten geeft ongeveer een kwart van de mensen aan zich eenzaam te voelen. In stedelijke gebieden is dit meer dan een derde. ANPPlan voor een ander leven

In dit stappenplan zie je wat je te doen staat als je af wilt van eenzaamheid. Je kunt dat helemaal in je eentje aanpakken, je kunt ook zorgen dat je hulp krijgt.
1. Ken je probleem
2. Ken jezelf
3. Ken de wereld
4. Ken je doel
5. Maak een plan
6. Doen!
Aan de hand van dit stappenplan kun je zelf je toekomst verbeteren.
Je kunt een leven zonder eenzaamheid voor jezelf maken. Ben je er werkelijk klaar voor? Bij elke stap geldt: vraag hulp als je die nodig hebt. Accepteer dat wat je niet kunt veranderen, maar verander wat je niet kunt accepteren!
O.k. Je hebt een probleem en het is jouw probleem. Pas als je dat erkent kun je je leven veranderen in positieve zin. Jij kunt veranderen. Een ander kan dat niet voor je doen. Lezen helpt niet. Al lees je alle zelfhulpboeken, al ga je naar de duurste therapeut, jij maakt het verschil in je leven. Het is jouw leven, maak er wat van! Klaar? Daar gaat ie.
1. Wat is jouw probleem? Weet hoe je in deze situatie bent gekomen. Wat heb je gedaan, hoe heb je geleefd om te zorgen dat je last hebt van eenzaamheid. Als je dat weet, weet je wat je voortaan niet moet doen. Je weet dan precies wat je moet veranderen. Is er in je jeugd iets gebeurd waardoor je al heel vroeg het eenzame gevoel hebt gekregen? Zijn er ingrijpende veranderingen geweest toen je klein was? Grote kans dat je toen geleerd hebt wat eenzaamheid is, terwijl je er niets aan kon doen. Goed nieuws! Je bent nu groot. Groot genoeg om voor jezelf te zorgen.
2. Ken jezelf. Weet wat je verlangt van het leven. Weet wie je bent, wat je belangrijk vindt. Dat wat jij belangrijk en leuk vindt, is wat jij zoekt in je contact met anderen. Zoek alleen daar waar je gevonden wilt worden. Houd niet vast aan het foute idee dat eenzaamheid hetzelfde is als een gebrek aan menselijk contact. Dat is het niet! Eenzaamheid is het gevoel van leegte, dat ontstaat als je leven niet goed is ingevuld. Dat invullen kun je met mensen doen, of met T.V. kijken, of met wat dan ook. Het gaat erom of die vulling voor jou de juiste is. Dat is wat je moet uitzoeken. Wat maakt jou gelukkig?
3. Weet wat er mogelijk is op het gebied van hulpverlening, vrije tijdsbesteding, werkmogelijkheden en vrijwilligerswerk. Orienteer je, maar echt pas nadat je stap 2 echt hebt doorlopen!
4. Weet wat je wilt. Zorg voor een droom. Je bent al verbonden met de wereld, maar zorg nu dat je een doel hebt waardoor die verbondenheid voelbaar wordt. Jouw doel in het leven, daar gaat het om.
5. Maak een plan om je doel te bereiken. Denk niet te snel dat iets niet mogelijk is. Er kan meer dan je denkt. Je hoeft ook niet alles tegelijk te doen. Elke dag een paar stappen en je komt de hele wereld rond.
6. Ten slotte, en dat is het belangrijkste: doen, doen, doen!!! Beloon jezelf door kleine stapjes te nemen en tevreden te zijn over je acties!
Succes!
Jeannette Rijks

dating sites
...Besef dat een ander jouw eenzaamheid niet kan oplossen. Jij wil toch ook meer zijn dan een middel tegen eenzaamheid!
Weet wie je bent