Wednesday, November 15, 2006
Vakantie
Het is bijna zover. Over twee dagen is het 18 november en dan vertrek ik met de Suri-groep naar Suriname. Nu begin ik de spanning wel te voelen. Ik heb nog niet veel ingepakt, maar dat heeft met mijn werk te maken. Als ik wat zaken voor mijn werk heb afgesloten kan ik mij helemaal focussen op de vakantie. Drie weken naar Suri, te gek gewoon.
Tuesday, November 07, 2006
Salsa
Vier jaar geleden ging ik naar salsa on the beach in Rotterdam. De muziek, de dans het zag er geweldig uit. Ik dacht, dit wil ik ook kunnen. Vele jaren geleden had ik ook dat gevoel, maar ik durfde geen les te gaan nemen.Vier jaar geleden
ben ik over mijn trots heen gestapt en ben gaan lessen. Ik volgde drie cursussen tot half gevorderde 1. Daarna heb ik drie jaar niet gedanst. Nu ben ik weer 2 maanden aan het dansen. En het is weer geweldig. Alma is mijn danspartner, zie foto.
Ik ben zo blij dat ik steeds beter uit de voeten kan met salsa.
Algemeen
Salsa wordt gedanst op Salsamuziek. Er zijn verschillende manieren om Salsa te dansen: Op de eerste tel (op de een), op de tweede tel (de zogenaamde New Yorkstijl, nauw verwant aan de Mambo), op de drie (veel Antillianen dansen op de 3) of op de 4e tel (o.a. de Son wordt op de 4e tel gedanst).
Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek ter plekke de figuren.
Een set danspassen in een salsadans is onderverdeeld in 8 tellen verdeeld over twee maten van 4 tellen. Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is wordt er vaak op de volgende manier meegeteld:
1, 2, 3.... 5, 6, 7....
Dezelfde tellen worden muzikaal gezien ook wel gegeven als
1 en 2 ... 3 en 4 ...,
en wel als één 4/4 maat, wat veel eenvoudiger te begrijpen is.
Figuren
Binnen salsa zijn de volgende figuren bekend;
Basic step
right turn
left turn
Cross body lead
Sailor shuffle
Police men
Butterfly
etc.
Oorsprong
Over de exacte oorsprong wordt nog wel eens verschillend gedacht. Wel is het duidelijk dat het een muziekstijl is die verschillende Zuid-Amerikaanse muziekstromen combineert. De oudste oorsprong lijkt in ieder geval de son te zijn afkomstig uit Cuba. In de VS ontstonden verschillende Latin-wijken en werd de interesse in Latin-muziek ook steeds groter. Na de Cubaanse revolutie raakte Cuba geïsoleerd en viel weg als grote drijvende kracht achter de diverse Latin-muziekstromingen. Ondertussen nam de Latin-bevolking in de Verenigde Staten, die vooral bestond uit mensen uit Puerto Rico, verder de ontwikkeling van Latin-muziek voor zijn rekening. De muziek die gedurende de jaren '50 werd gemaakt als voorloper waren was vooral de mambo en de bogaloo. Ondertussen werd er ook geëxperimenteerd met Rock and Roll, Latin Jazz en andere Zuid-Amerikaanse muziek. Hierop ontstond midden jaren '60 in New York muziek die vanaf dat moment pas salsa genoemd zou worden. Dit kwam vooral door de koppeling die gelegd werd met/door het Fania-platenlabel. Wat Motown was voor R&B werd Fania voor de salsa. De eerste plaat van Fania was "Cañonazo" van Johnny Pachego uit 1964 (medeoprichter van Fania samen met Jerry Masucci). Fania organiseerde ook veel live-concerten waarbij de Fania All-stars optraden d.w.z. alle grote solisten van het label. Dit betekende optredens van hun artiesten zoals: Johnny Pachego, Celia Cruz, Ruben Blades, Hector Lavoe, Ray Barretto, Eddie Palmieri en Willie Colon. Na en tijdens de Fania-jaren ontstonden verschillende stromingen binnen de salsa zoals:
Salsa Romantica, waarbij een enkele (knappe) zanger romantische liederen zingt over de liefde tussen man en vrouw. Muzikaal gezien is deze salsa vaak niet vernieuwend, maar de laatste jaren zijn jonge vertolkers zoals Victor Manuelle en Marc Anthony erin geslaagd ook muzikaal interessante versies hiervan te maken.
Salsa Dura, waarbij in de eigenlijk weer of nog steeds muziek wordt gemaakt volgens het oude Fania-concept maar soms nog swingender en krachtiger.
Timba, de huidige Cubaanse muziekvorm die zich enigsins onafhankelijk van de huidige salsa heeft ontwikkeld en ondertussen een heel erg swingende en aanstekelijke variant vormen.
Salsaband
Een salsaband bestaat meestal uit een combinatie van instrumenten zoals de conga's, timbales, bongo, trompet, bas, piano en natuurlijk de claves.
Bands als het Joe Cuba Sextet waren de eersten die voornamelijk salsamuziek speelden, alhoewel mensen als Tito Puente ook een grote invloed op de salsamuziek hebben gehad. Tito Puente weigerde trouwens zijn muziek als salsa te typeren. Hij sprak liever over mambo of Latin Jazz
Caraïben
In dit gebied ga ik ook dansen. Zie Suriname. Lets party oyeh!
De Caraïben (of: Caraïbisch/Caribisch gebied) is een gebied bestaande uit de Caribische Zee, de zeeën rond de Bahama's en haar eilanden (Caribische eilanden), waarvan het merendeel behoort tot de Antillen. Naast de Antillen worden de volgende gebieden doorgaans tot het Caraïben gerekend:
de Florida Keys, enkele eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida;
de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden;
enkele eilanden voor de kust van de Mexicaanse staat Quintana Roo;
de eilanden van Belize;
de Caribische eilanden van Honduras en Nicaragua;
de Caribische eilanden van Colombia en Venezuela;
de drie Guyana's, van west naar oost: Guyana, SURINAME en Frans-Guyana; deze landen grenzen niet aan de Caribische Zee, maar worden historisch, cultureel, linguïstisch en sociaal-economisch wel tot de Caribische regio gerekend.
Het gebied komt aan zijn naam door de Cariben, een agressieve indianenstam die in het gebied leefde ten tijde van de komst van de Europeanen. Het gebied werd in de koloniale tijd aangeduid met West-Indië of De West, een naam die nog altijd slaat op Christoffel Columbus' verkeerde opvatting dat hij India bereikt had. Het gebied maakt deel uit van Noord-Amerika, behalve de eilanden behorend bij Venezuela en Colombia, en de drie Guyana's: die worden tot Zuid-Amerika gerekend.
De kusten rond het Caribisch gebied worden aangeduid als de Caribische kust; de kust van de drie Guyana's is in de koloniale tijd de "Wilde Kust" genoemd en wordt tegenwoordig de Atlantische Kust genoemd.
Veel landen in het Caribisch gebied zijn verenigd in de Caricom. Zo een 70 % van de bevolking van de eilanden spreekt Spaans, de overige belangrijke talen zijn het Frans en het Engels.