Monday, October 09, 2006
Saoto soep
Als ik in Suriname ben wil ik natuurlijk Saoto soep eten. Het idee alleen maar dat ik de soep in Suriname eet. Volgens mij gaat het gelijk lekkerder smaken.
Ik maak deze soep zelf ook thuis. Je kan het op verschillende manieren maken. En natuurlijk zo vettig of arbeidsintensief als jezelf wil.
Voor de liefhebbers een recept
Saoto of soto ajam(soep)
Soto ajam is natuurlijk een Javaans gerecht. Toch heb ik deze variant nooit in een Indonesisch kookboek gezien, of in een Indonesisch restaurant of eethuisje gegeten. Maar iedere Surinaamse warung heeft het: de Surinaams-Javaanse saoto.
Saoto is een soep, waar een aantal bijgerechten bij geserveerd worden. Die kun je naar believen in de soep doen - niet alles door elkaar husselen, maar juist gescheiden houden! Zo is iedere hap weer anders.
Ingrediënten: voor de soep:
een soepkip
bouillontablet
Chinese sojasaus
een ui
knoflook
laos (poeder of vers)
gember (poeder of vers)
koenjit (kurkuma)
koriander (ketoembar)
aji-no-moto of ve-tsin
sereh (moet absoluut vers zijn)
spijsolie
soepselderij
Snij de kip in grote stukken. Bak de uien en de knoflook in olie. Voeg de kruiden toe en de kip. Voeg voldoende water toe om de kip onder water te laten staan. Trek een krachtige soep van de ingrediënten. Het lekkerste is, als je de kip een halve dag of meer op laat staan. Heb je daar geen tijd voor, dan kan een hogedrukpan goede diensten bewijzen om de kip snel gaar te krijgen; de lekkerste smaak wordt echter verkregen door de kip langzaam gaar te koken. Schep eventueel overtollig vet van de soep af; soepkip kan erg vet zijn. Haal het borststuk eruit; dat heb je nodig voor een van de bijgerechten. De soepselderij pas op het laatst toevoegen.
De bijgerechten.
Het is niet noodzakelijk al deze bijgerechten te serveren. Maak zonodig een keuze. Andere bijgerechten zijn ook mogelijk; je kunt naar eigen smaak uitbreiden.
Hard gekookt ei. Kook, pel en laat het in de soep een kleurtje krijgen.
Mini-frietjes: schil aardappelen, was ze en rasp ze met een grove rasp. Frituur ze in heet vet. Laat ze uitlekken op vetvrij of keukenpapier. Opgelet: geraspte aarappel kan veel water bevatten met daarin aardappelzetmeel. Het laat niet alleen het frituurvet spatten of overkoken (brandgevaar!) maar verpest ook het vet. Laat de geraspte aardappel daarom uitlekken of beter nog, droog het in een slacentrifuge (theedoek erin, anders kruipt de helft door de gaatjes heen) of in een schone doek. De minifrietjes zijn ook kant en klaar verkrijgbaar, dat spaart veel ergernis. Neem wel ongezouten frietjes.
Droog gebakken uien: koop deze kant en klaar; het is erg lastig om ze zelf zo droog te krijgen.
Gefrituurde mihoen van bonenmeel. Doe beetje bij beetje enkele seconden in hete olie en laat het op papier uitlekken. Dit bijgerecht is desondanks vreselijk vet! Het is met enig zoeken ook kant en klaar te vinden bij de toko. Minder vet maar ook heel anders van smaak is gekookte mihoen.
Gebakken blokjes kippenborst: Verwijder vel, vet en botten van de kippenborst uit de soep en snij het vlees in dobbelsteentjes van 1 à 2 centimeter en frituur ze. Pas op: dit kan hevig en onverwacht spatten.
Peper (uiteraard): wrijf een stukje ui en een heet pepertje (adyuma, madame janet of rawit) in een vijzel fijn. Voeg sojasaus toe, een beetje zoete ketjap, suiker (eventueel goela djawa) en een beetje water en breng het aan de kook.
Taugeh: deze één minuut in kokend water doen en afgieten. Erg lekker is soja-taugeh, die grotere 'erwten' heeft.
Smullen maar! Heerlijk als je veel mensen te eten krijgt.